|
Mustafa Korkmaz
|
|
Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede, Portekiz de
30/2000 yasası olarak anılan ve Temmuz 2000 yılında
yürürlüğe giren yasa ile eroin, esrar, kokain gibi
sert ve hafif uyuştutcular ayrımı yapılmaksızın
uyuşturucular cezaya tabi olmaktan çıkarıldı.
Bağımlılıkla mücadele değişen yasa sonrası polisin,
savcının değil daha çok doktorun, terapistin ve
sosyal hizmetlinin uğraş alanı oldu. Portekiz, AB
ülkeleri arasında uyuşturucu politikasını radikal
bir şekilde değiştiren ilk ülke oldu. Onsekiz yıl
önce halkın neredeyse % 1’nin eroin bağımlısı ve
buna bağlı olarakta AIDS vakalarında artış
Portekizde uyuşturucu politikasının radikal
değişimine gidilmesine yol açmıştı. Yapılan bilimsel
araştırmalar, önleme ve aydınlatmayı temel alan
politikanın başarılı olduğu görülmekte. Her ülkede
uyuşturucu kullananların sayısında artış, yaş
oranında iniş gözetlenirken Portekiz de uyuşturucu
kullananların sayısı, özelliklede gençler arasında
azaldığı tespit edilmiştir. 2000 yılında yasak ve ceza temelli uyuşturucu politikası yürürlükten kaldırılmış yerine aydınlatma (Aufklärung) ve önlemeyi (Prävention) temel alan liberal politika getirilmişti. Bu politika hem Portekizde hemde uluslaraarası arenada oldukça uzun tartışmalara yol açmıştı. Eleştirel bakanlar, kullananların sayısında korkunç artma, özelliklede gençler arasında uyuşturucuya bulaşmanın artacağını, Portekizin uyuşturucu turistlerinin istilasına uğrayacağını ve uyuşturucu cennetine dönüşeceğini öne sürüyor, bu politikayı sorumsuz olmakla eleştiriyor ve alarm zilleri çalıyorlardı. Bir çok kesim Portekizin uyuşturucu cenneti olduğunu, her köşede çeşit çeşit uyuşturucu bulunabildiğini zannetse de uyuşturucu legal değil. Uygulamada kendi 10 günlük ihtiyaç oranında bulundurmak cezaya tabi değil. Kişisel ihtiyaç miktarıda olarakta 10 gün yetecek oranda bir miktar. Bu miktar yasada tam olarak belirlenmiş. 25 gram Cannibis (ot), 5 gram esrar, 2 gram Kokain, 1 gram Eroin veya Crystal, 10 tane kadar LSD veya Ecstasy hap bulundurmak cezaya tabi değil.
Bu miktarlardan fazlasını bulunduranlar pazarlayıcı
olarak sınıflandırılıyorlar ve cezası var, herhangi
bir başka işlem yapılmıyor. İkinci kez
yakalandığınızda ‘kamu düzenini bozmaktan dolayı bir
komisyon karşısına çıkmak zorundasınız ( Comissões
para a Dissuasão da Toxicodependência CDT).
Uyuşturucuya karşı mücadele komisyonu olarak çalışan
bu ekipte bir hukukçu bir sosyal hizmet uzmanı (Sozialarbeiter)
birde pisikolog bulunmakta. Bu komisyon karşısına ikinci kez getirildiğinizde size ya para cezası (yanlış park cezası düzeyinde bir ceza), yada bir yardım kurumunda (dernek, kilise, sosyal kurumlar vb.) çalışma görevi verebilir, belli mekan ve yerlere girme yasağı koyabilir ama aynı zamnada destek ve terapi olanaklarınıda sunar.Yılda yaklaşık 1500 kişi bu komisyona baş vuruyor destek olanaklarından faydalanıyor. Kriminalizelikten çıkarmak, Aydınlatma, Önleyici metot (Prävention) Bu yeni politikanın en önemli farkı uyuştutucuyu kriminalize durumundan çıkarmakta değil. Bu politikanın mimarı, doktorluk mesleğinden gelen João Goulão ya göre başarıya giden yolda, kullanmanın suç olmaktan çıkarılması olmazsa olmazlardan biri, ama sadece biri ve tek başına fazla etkili olmazdı. 1987 de bağımlı hastaların tedavisi alanında çalışmaya başlayan, 1997 den beride Portekiz Uyuşturucuya karşı Mücadele Proğramı şefi olan Dr. João Goulão ye göre ‘uyuşturucu kullanan biri kriminal değil, hasta’dır. Bu hastalık çok faktörlü biyo, pisiko ve sosyal nedenleri olan bir hastalık, ceza değil tedavi gerektiren bir hastalık. Portekizde neredeyse her ailede bir bağımlının bulunduğu, toplumsal sorunların başında gelen bağımlılık sorunu liberal uyuşturucu politikasının yeni arayışları toplumun geniş kesimlerce olumlu karşılanmış, bu toplumsal onay yasal değişikliğin uygulanmasını kolaylaştırmıştı. Uyuşturucunun kriminal durumdan çıkarılması ile kullananlara ulaşmak daha kolaylaşmış, kullananlar artık ceza alma kaygısı taşımadan uzmanlara gidip danışabiliyor, destek alabiliyorlar. Uyuşturucu madde kullananlar sayısında gerileme Liberal politika uygulanmaya başladığından beri bağımlıların sayısında korkulduğu gibi artış değil tam tersine azalma gözlenmekte. Madde kullanımı kriminaliteden çıkarıldığından, polis artık kullanan ve küçük torbacılarla uğraşmak yerine bu işi organize eden, ticaretini yapanlara yoğınlaşmakta ve başarılı sonuçlar elde edebilmekte. Avrupa Uyuşturucu Gözetleme Kurumu EMCDDA nın 2015 raporuna göre Portekizde 2,4 ton uyuşturucu ele geçirilirken Almanyada bu miktar 1,3 ton. Bu liberal yasa sayesinde Portekizde büyük uyuşturucu ticaretine önemli darbeler vurulabilindi.
Uyuşturucu 'müşterilerini' (kullananlar)
cezalandırmak yerine uyuşturucu ticareti yapanları,
pazarlayanları, satanları takip etmenin, onları
hakim karşısına çıkarmanın uyuşturucuya karşı
mücadelede daha etkili olduğu görülmekte. Liberal politikadan önce eroin bağımlı sayısı yaklaşık 100.000 iken bu rakam üçte birin altına düştü. Bağımlıların ezici çoğunluğuda sokaklar yerine devletin sunduğu terapilerle, yeniden topluma uyum proğramlarıyla, korumalı işyeri, destekli evlerle yeniden topluma entegre edilmekte. Uyuşturucudan ölenlerin sayılarında % 75 gerileme gözlenmekte.
1999 a kadar Portekiz de uyuşturucu kaynaklı AIDS
ölüm vakaları AB ülkeleri arasında en üste idi. 2007
de AIDS vakalarının % 20 si uyuşturucu kaynaklı iken
bu rakam 2014‘de % 4‘e indi. İğne sonucu bulaşan
Hepatitis gibi hastalıklarda da gerileme oldu. Liberal politikaya karşı çıkanlar şimdilik suskunlar. Eleştiri daha çok bu politikanın daha fazla geliştirelememesine yönelik. Degişen hükümetlerin önceliklerine göre maddi destek sunmaları, devlet desteğinin kısıtlanması, illegal pazarın halen kurutulamamış olması vs., eleştirilmekte. Liberal politika‚'uyuşturucu kullananlar kriminel değil, hasta’ olarak kabul edilmesi üzerine inşa edildi. Uyşturucuya karşı mücadelede yer alan uzmanlar, doktorlar, sosyal çalışanlar, polis, eğitmenler bu cümleyi temel alarak, içselleştırerek uyuşturucuya karşı mücadele etmekteler.
Liberal yasadan önce, uyuşturucu ile yakalanlar bir
yıla kadar hapis cezası alıyorlardı. Bağımlılar suçlu değil hasta!
Liberal politikanın en ayırt edici yönü uyuşturucu
bağımlılarının suçlu olarak değil tedavisi mümkün
bir hasta olarak görmesi. Danışanların uyuşturucu kullanmalarının nedenleri araştırılır ve gerekli terapi ve olanakları önerilir. Danışan bu önerileri kabul edip etmemekte özgürdür. Özel durumlarda bazı bölgelere gitme, bazı mekanlarda bulunma yasağı, kamu hizmeti, park, bahçe temizliği, para cezası verebilir komisyon. Kaynak nereden?
Var olan kaynakları (insan ve finans) kullanıcılara
karşı değilde onların sağlığı için kullanılmakta.
Danışma ve Terapi Merkezlerinin giderlerini devlet
karşılamakta. Bu para, eskiden uyuşturucu ile
mücadele için verilen paranın sadece bir kısmı.
Savcı, polis, hakim, mahkeme, cezaevi giderleri
bağımlı hastaların terapisi için kullanılmakta. (Almanyada
bir mahkumun devlete bir günlük maliyeti 130 €. Bu
para ile ceza yerine tedavi finanse edilebilinir.) İllegal uyuşturucu ticareti yapmak 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor olsada uyuşturucu gizli pazarı kontrol edilemiyor. Madde bağımlısı bu maddeyi bir yerlerden temin edecek. Bu devlet kontrolünde, belli yerlerde, yasaların belirlediği oranda, temin edilemediğinden, karaborsada kalitesi bilinmeyen, ne olduğu belli olmayan, kontrol edilemeyen maddeler gizli pazarlarda temin edilmekte. Bu da organize uyuşturucu ticaretine yol açmakta. (Amerikada bazı ezaletlerde serbest bırakılan Cannibis kara paraya darbe vururken, vergiye tabi olduğundan devletin kasalarına milyarlar akmakta.) |
sosyalhizmetuzmani.org © Bütün hakları saklıdır. |