Sosyal Hizmet Mesleği

Sosyal Hizmet Alanları

Sosyal Kaynak
Bilgiler

     
 

 

 

Veli YALÇIN

Sosyal Hizmet Uzmanı / Yazar

veya0927@gmail.com

 




İncir Çekirdeğini Dolduran Heykeller: Kuşadası Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

 

 

Hemen hepimiz gündelik yaşamımızda incir çekirdeğini doldurmayan şeylerden bahsediyoruz. Çoğu kez incir çekirdeğini doldurmayan olayları / konuları abartıp gereksiz yere saatlerce ya da günlerce tartışıyoruz. Bu deyimi hepimiz sık sık kullanıyoruz. Aslında bununla demek istediğimiz şey, incir çekirdeğini doldurmayacak kadar küçük ve basit şeylerle kendimizi ve karşımızdakini heba ediyoruz.
Kuşadası’nda yaşayan hattat sanatçısı Necati Korkmaz, incir çekirdeğini dolduran eserler üretiyor ve ürettiklerini de bir müzede sergiliyor.

Dünyanın üçüncü ülkemizin ilk mikro minyatür müzesi olan, Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Sergi Alanı, Ekim 2018 tarihinden beri ziyaretçilerine hizmet veriyor. Müzede sergilenen 40’a yakın eser mikroskop ve büyüteçle görülebiliyor. İncir çekirdeğini dolduran mikro minyatür eserlerin yaratıcısı Necati Korkmaz’a göre, bu müze dünyada Kiev ve Barselona’dan sonra alanındaki üçüncü müze, ancak sergilenen eser sayısı açısından birinci sayılıyor. Diğer müzelerde sergilenen eser sayıları buradakilere nazaran az sayıda, on-on iki civarında bulunuyor.

Mikro Heykel Nedir?

İnsan eliyle yapılmış bu en küçük sanat eserleri mikroskop ya da özel büyüteçler altında görülebiliyor. Eserlerin yapımında kullanılan malzemelerin tamamı el yapımı ve doğadan elde ediliyor. Ayrıca küçük nesnelerin üzerine yazılan hat eserleri genel olarak Gubari sanatı olarak tanımlanıyor. Gubari, gözle görülmesi mümkün olmayan küçük, ince yazı ve hat sanatı olarak biliniyor.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinin merkezindeki, Tarihi Kale Kapısı’ndaki tarihi binadaki müze, üç odadan oluşuyor. Müzede, sanatçının 30 yıllık meslek geçmişinde ürettiği toplu iğne başına yapılmış dünyanın en küçük satranç takımı, saç telinin üzerine yapılmış yürüyen cambaz, üzerinde yalnızca mikroskoplarla görülebilen süslemeler olan dünyanın en küçük çini vazoları, bateri çalan gerçek yaprak biti, incir çekirdeğinden yapılma dünyanın en küçük tespihi, incir çekirdeği içerisine yapılmış altın süslemeli mini vazo, iğne deliğine yapılmış sema yapan semazenler, nükleer enerji karşıtı miting yapan gerçek pireler, toplu iğne başına yapılmış ringde boks yapan boksörler, içerisinde Türk klasik hat sanatının örneklerinin bulunduğu dünyanın en küçük hat katalogu, toplu iğne başına yapılmış deve ve hurma ağacı, saç teline yazılmış dünyanın en küçük el yazması olan Arapça Besmele-i Şerif, kurşun kalem ucuna kazınmış İstanbul silueti ve dünyanın en küçük Kuran-ı Kerimi sergileniyor.

Müzede sergilenen eserlerin fotoğraflarının çekilmesine izin verilmiyor. Müzenin tek eksiği ise, müze ve müzede sergilenen eserleri tanıtan broşür ya da kitapçığın olmamasıdır. Bu eksikliğinde en kısa sürede giderilmesini umuyorum.

Dünyada bilinen üç mikro minyatür sanatçısından biri olan ülkemizin tek mikro minyatür sanatçısı Necati Korkmaz’ın adını taşıyan müzeyi, yolunuz Kuşadası’na düşerse mutlaka görmelisiniz.
 

 
 
 
 
 



Yasal Uyarı , Gizlilik Beyanı ve Künye  

  sosyalhizmetuzmani.org © Bütün hakları saklıdır.