Sosyal Hizmet Mesleği

Sosyal Hizmet Alanları

Sosyal Kaynak
Bilgiler

     
   
   





Kemal GÖKCAN  / Sosyal Hizmet Uzmanı Site Editörü

 
 


 Giyim Kuşam ve Fiziksel Görünüm Algısı
 

Bildiğiniz gibi insanların birbirleriyle ne tür iletişimleri kuracaklarını belirleyen faktörlerden birisi de fiziksel görünümleridir. Tanıdığımız bir insan ile kuracağımız iletişimi, o gün üzerine giymiş olduğu elbise herhalde etkilemez. Fakat ilk defa karşılaştığımız insanla konuşmaya başlamadan önce, onların kıyafetini, boyunu, kilosunu algılayabiliriz. Karşımızdaki insanın fiziksel görünümü, en azından iletişime nasıl başlayacağımızı belirlemede etkili olacaktır.

İnsanlar yeni karşılaştığı birisinin dış görünüşüne kısa süre baktıktan sonra, o kişiyi zihin de bilişsel kalıplardan birine yerleştirdikten sonra, ona “efendi, bey, dayı, amca, hemşerim, hocam, bacı, bayan, hanımefendi” demeye karar verirler.

İşte bu hitap şekilleri her durumda insanlar, tanımadıkları kişiler ile karşılaştıklarında, bilgi eksiklerini gidermek için kolay bir ipucu olan fiziksel görünüşünden yararlanırlar.
Fiziksel görünüm, konuşmayı başlatan kişi için ipucu olmanın yanı sıra, kendisine hitap edilen kişi içinde önemlidir. İnsanlar kendilerini nasıl tanımlıyorsa, başkalarını da kendilerine öyle hitap etmesini isterler.

Şimdi diyelim ki, bir hastane koridorunda şalvarlı, kasketli bir kişiye bir soru sormak istedik. Muhtemelen söze “hemşerim” diye biliriz. Yada aynı koridorda beyaz önlüklü bir kişiye ise yüzünü kısa bir süre inceledikten sonra “doktor bey” diye hitap ederiz. Neden hasta bakıcı veya farklı bir meslek ile karıştırmamak için kişinin dış görünüşünü kısa bir süre inceleriz. Bu inceleme sonucu onun doktor olduğuna emin olduktan sonra “doktor bey” diye hitap ederiz. Ama doktorlara da “hemşerim” dememeye özen gösteririz.

Semt pazarlarına çıkmışsanız bir kısım Pazar esnafının hanımlara “anne” diye hitap ettiklerinde. Bu bayanların nasıl bozulduğuna tanık olmuşsunuzdur. Zira hanımlar kendilerini genç görmektedirler.

İnsanların kendimize yakın ya da uzak hissetmemize yol açan ölçülerden biriside fiziksel görünümleridir. Kişiler arası çekicilikte tek başına olmasa bile dış görünüm önemli rol oynar. Bilindiği gibi insanlar en azından, iletişime başlamadan önce dış görünüşü değerlendirirler.
Kişilerarası fiziksel görünüm önemli olduğunu düşünmek ve söylemek, bizi rahatsız edebilir. Fakat şurası bir gerçek ki, kime nasıl davranacağımıza karar verme sürecinde elimizdeki il bilgi karşımızdakinin fiziksel görünümüdür.

İnsanlar, çevrelerine uyum sağlayabilmek amacıyla, kişiler arası ilişkilerde birbirlerinin fiziksel görünümüne dikkat ederler. Bunun da ötesinde fiziksel görünüm insan ilişkilerinde tek yada önemli faktör olması bazı sorunlar yaratabilir. İnsanlar birbirlerinin derilerinin rengine, cinsiyetlerine, milliyetlerine yada kıyafetlerine göre bir takım katı sınıflara ayrılırsa, fiziksel görünüm ipucu olmaktan çıkıp bir çatışma haline gelebilir. Eğer karşınızdaki insanların iç dünyalarını göz ardı eder, sadece dış görünümleri, onların dış dünyalarından başka bir deyişle duygu ve düşüncelerinden üstün tutmamakta yarar vardır. Çünkü insanların görünüşleri nedenli farklı olursa olsun, içleri bir birine benzer.

Kişiler arası iletişimde önemli olan yaratma acısından giyimin önemi büyüktür. Yerine,zamanına uymayan giyim farklı algıya neden olur.

Giyim ve dışı görünüm bir bütün algı oluştura bilir. Giysiler ve süsler toplumsal statü ile ilgili özellikler kazanmıştır. Nasrettin Hocanın, “ye kürküm ye” çok güzel bu durumu tanımlamaktadır.
İnsanların kıyafetlerinden hangi statüye ait olduğunu da anlayabiliriz ve iletişimizi ona göre kullanmaya çalışırız.

Bir konuşmacının,kot ve tişört kıyafeti ile sunumunun etkisi ile takım elbiseli sunum etkisi arasında algı , değer ve dikkate alma etkisi farklıdır.

Bir iş aramaya gittiğimizde yada bir görüşme yapmak istediğimizde,karşımızdakini olumlu bir şekilde etkilemek isteriz,bu yüzden giyinmemize özen gösteririz. Tüm bunlar bir algı yaratmaktır.

Dikkat edilmesi gereken nokta,giyimimizin karşımızdakini etkilediğini bilmek ve bu etkinin toplumun hangi kesiminde nasıl olacağının önceden bilinçli olarak belirleyebilmektir.
 

 




Yasal Uyarı , Gizlilik Beyanı ve Künye  

sosyalhizmetuzmani.org © Bütün hakları saklıdır.