Sosyal Hizmet Mesleği

Sosyal Hizmet Alanları

Sosyal Kaynak
Bilgiler

     
 

 

 

Veli YALÇIN

Sosyal Hizmet Uzmanı / Yazar

veya0927@gmail.com

 




KIRIK KALPLER MÜZESİ (Museum Of Broken Relationships)
 

 


 Kadın – erkek arasındaki ilişkiler ülkeden ülkeye, kültürden kültüre hatta aynı kültürdeki kişiden kişiye göre değişiklikler gösteriyor. İlişkinin öncesi de sonrası da farklı sorunlar ortaya çıkarıyor. Kimisi Ferhat gibi aşkına kavuşmak için dağları deliyor, kimisi de “ya benimsin ya toprağın” deyip sevdiğini öldürüyor. Yazar Vecihi Timuroğlu “Yazılandan Başkalarının da Okuyacağı Mektuplar” adlı deneme kitabını şu cümleyle bitiriyordu: “Aşk, bir bakıma, insanın Tanrı’ya ilk başkaldırısıdır.”

Mısır’ın İskenderiye’de doğmuş, Anadolu’da yaşamış ve Çağdaş Yunan şiirinin önemli şairlerinde Konstantinos Kavafis (17 Nisan 1863-29 Nisan 1933) “Şehir” şiirinde dediği gibi;

'Bir başka ülkeye, bir başka denize giderim', dedin
'bundan daha iyi bir başka şehir bulunur elbet.
Her çabam kaderin olumsuz bir yargısıyla karşı karşıya;
-bir ceset gibi- gömülü kalbim.
Aklım daha ne kadar kalacak bu çorak ülkede?
Yüzümü nereye çevirsem, nereye baksam,
kara yıkıntılarını görüyorum ömrümün,
boşuna bunca yıl tükettiğim bu ülkede.'
Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın.
Bu şehir arkandan gelecektir.
Sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın,
aynı mahallede kocayacaksın;
aynı evlerde kır düşecek saçlarına.
Dönüp dolaşıp bu şehre geleceksin sonunda.
Başka bir şey umma-
Ömrünü nasıl tükettiysen burada, bu köşecikte,
öyle tükettin demektir bütün yeryüzünü de.”

Zaman değişiyor, duygular değişiyor hatta insan değişiyor. Bu beton çağından yarına ne kalır bilinmez, ama kadın-erkek ilişkilerinin ortaya çıkardığı duyguların yansıması olan güzellikleri veya hayal kırıklıklarını yaşayanlar, onların bu duyguları yansıttıkları eserler yarına kalacaktır, onlar her şeye karşın dayanıyor.

Hepimiz bugüne kadar birçok müze gezmişizdir. Arkeoloji, etnoğrafya, tarih, güzel sanatlar, askeri, açık hava, bilim ve özel müzeler gibi. Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’deki sıra dışı müze biraz önce saydığım müzelerin hiçbirine benzemiyor. Müze adı ve içinde sergilenen objeleriyle de benzersizdir. Kırık Kalpler Müzesi (Museum of Broken Relationships).

Mutsuz biten ilişkilerin sayısı mutlu bitenlerden çok daha fazladır. Mutlu başlayan ve zaman içinde önüne çıkan sorunları aşamayan ve mutsuz biten her ilişkiden sonra geriye birçok şey kalıyor. Hemen hepimizin elinde buna benzer şeyler bulunuyor. Bazılarımız geride kalanları yok etmeyi tercih ederken bazılarımız geçmişten bir anı olarak saklıyor.

Birbirine sevgiyle yazılan mektuplar, doğum günlerinde alınan kolye, özel günlerde beğenilen kupa bardak, kahve fincanı, elbise, birlikte kaçamak gidilen şehirlerden alınan magnet, cüzdan gibi onlarca şeyi sayılabilir. İşte bu müze, yarım kalmış aşklara yani kalbi kırık kalmış sevgililere adanıyor.

Zagreb’de 5 yıllık ilişkileri bitmiş iki sevgili (Olinka Vistica ve Drazen Grubisic) tarafından 2005 yılında başlatılan ve bugüne kadar Türkiye dahil birçok ülkeyi sergi olarak dolaşan Kırık Kalpler Müzesi, 2010 tarihinden itibaren bugünkü yerinde açılıyor.

Müze, sergi olarak başka ülkeleri gezerken kadınlar ilgi gösterir ve eşya bağışlarken ülkemizde daha çok erkeklerin ilgisini çekiyor. Acaba neden? Ya siz, evet bu yazıyı okuyan siz, bu müzeye bir eşya bağışlamak isteseydiniz ne bağışlardınız?

Müzeye bağışlananlar arasında neler yok ki. Mektuplar, oyuncaklar, fotoğraflar, ayakkabı, kelepçe, protez bacak, çamaşır, takı, gelinlik hatta sevgilisinden kalan mobilyaları parçalamakta kullanılan bir balta gibi. Sergilenen objelerin kime ait olduğu bilinmiyor, ama hikayesi anlatılıyor.

Zagreb’in simgesi St. Marks Kilisesi’ne çok yakın olan müze görülmeyi hak ediyor. Müzeye giriş ücretli olup haftanın her günü ziyaretçilerine hizmet veriyor.

Müze, Zagreb’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 2010 yılında, Avrupa’nın en yenilikçi ve cesur müze projesi olarak ödül kazanıyor.

Müzede kafe ve hediyelik eşya bölümleri de bulunuyor.

İsterseniz internet üzerinden de müzeyi gezebilirsiniz.

İnternet adresi, www.brokenships.com

Eğer yolunuz Zagreb’e düşerse, Kırık Kalpler Müzesi’ni görmeden şehirden ayrılmayın.
Yalnız değilsiniz!

 
 
 
 
 



Yasal Uyarı , Gizlilik Beyanı ve Künye  

sosyalhizmetuzmani.org © Bütün hakları saklıdır.