Sosyal Hizmet Mesleği

Sosyal Hizmet Alanları

Sosyal Kaynak
Bilgiler

     
   
   



 
Macide SERPEMEN

Sosyal Pedagog
 

mserpemen@yahoo.de
 

   
   

Ebeveynden Çocuğa Değer Aktarımı Giriş
 

 
 

GİRİŞ

Ne pahasına olursa olsun para mı?  Değerli olan ne?

      Günümüzün öne çıkan sözde(?)değerleri „Ne pahasına olursa olsun para ve güç“ çocuk ve gençleri yaşamlarına anlam vermede, hedeflerinde, hedef koymada zorluyor. Zaten güven duymakta zorlandığı,sarsıntı geçirdiği geleceğine daha bir tedirgin, şüphe ile bakıyor.
Aile ve çocuk-gençlik eğitim çalışmalarında, danışma hizmetlerinde çocuklar, gençler ailelerine, yetişkin platformlarına, eğitim ve öğretimlerinde yanlarında olan, olmaya çalışan uzmanlara „mesele para ise neden zorluklara katlanayım? „diye soruyorlar.Ve bu soru gittikçe evlerin, okulların , danışma odalarının duvarlarından dışarıya sızıyor.

      Hele de pandeminin nefes aldırmadığı, her geçen gün tüm yaşam alanlarının sert sınırlarının çizildiği şu zamanlarda çocuğun,gencin „ kendimi iyi hissettirecek neyim kaldı ki“ ,„ iyi olmam mümkünmü sence, sizce?“ sorusu her yerde ses buluyor.
Kimlik oluşum yaşlarını yaşayan çocuklara, gençlere yetişkinlerin sunduğu şimdiki dünya onlara roller, hedefler, hayaller karmaşası, kaosu içinde görünüyor ve yaşattırıyor.
Çalışma isteksizliği, can sıkıntısı, huzursuzluk, güvensizlik, korku, toplumsal kargaşa, sosyal uçurumlardan olusan liste uzuyor ve sorunlar, zorluklar günlük yaşamın gündeminden inmiyor .Sosyal medyayı takip edenler listeyi uzatır.

      Oysaki artık sadece bilimin değil yaşamın kendisinin milyon kez örnekleri ile ispatladığı eğitim ve öğretim hizmetlerinin anahtarları, ilacı, adını siz koyun, ortada çok açık ve basit:

- Çocuğu, genci birey olarak tanıyan ve tanımlayan eğitim

- Çocuğun,gencin kendini denemesine izin veren , fırsat yaratan , yasakçı olmayan eğitim

- Sınırların ve sorumlulukların birlikte belirlendiği eğitim

- Sevgiyi ve sevgisini göstermeyi önemsiyen ve güven veren eğitim ortamı

Çocuğu, genci güçlendirecek, koruyacak eğitim elbette aile içinde küçük yaşlarda başlamalı. Bu olmaz olmazı biliyoruz. Ancak şunu da biliyoruz ki çocuk, genç içinde olduğu toplumda, bu okuldur,üniversitedir, mahalledir, futbol klubüdür, karate kursudur vb., ona yer veriliyor ve eşlik ediliyorsa kendini iyi hisseder.

Unutmayalım ki onlar biz yetişkinlerin belirlediği bir dünyada yaşıyorlar.
Ve günümüzde değerlerin, normların çocuklara, gençlere eğitimde, öğretimde aktarılmasının önemi hiç bir dönemde olmadığı kadar ivedi.
Her aile, her kurum, her kültür, her inanç topluluğu değerlerini, normlarını kendi önceliklerini koruma ya da açma,yayma; değerlerini gözden geçirme ya da eleme, yenilerini ilave etme veya da diğerine,ötekine benimsetme uğraşını tekrar tekrar sorguladığı,yenilediği; diğerini kucaklama gayretine girdiği yani insanileştiği, evrenselleştiği ölçüde çocuklara, gençlere kendilerini daha iyi hissetmeleri borcumuzu ödeyebileceğiz.


Essen, 5.02.2021
Macide Serpemen
Sosyal Pedagog

Yazarın bu yayınla bağlantılı diğer yayınları


Anne Babası Boşanmış Ya Da Ayrı Yaşayan Çocuklar Ne İstiyor? 

Koronavirüs Dönemi ve Çocuğun „Hayır“ Deme Becerisi

Ebeveynden Çocuğa Değer Aktarımı 2. Bölüm

Ebeveynden Çocuğa Çevre Eğitimi 3. Bölüm

 
 
 
 



Yasal Uyarı , Gizlilik Beyanı ve Künye  

sosyalhizmetuzmani.org © Bütün hakları saklıdır.